Alleen masseurs en schoonheidsspecialistes van de saunabedrijven zullen gaan werken met mondkapjes. Het is niet verplicht, maar we kunnen ons voorstellen dat wanneer iemand met zijn/haar gezicht boven iemand anders aan het werk is en dus niet de 1,5 meter afstand kan waarborgen, dat dat prettig is. Deze mondkapjes houden overigens geen fijne druppeltjes tegen. Deze zweven overal en kunnen dus ook langs de randen van een eenvoudig mondkapje komen dat niet strak aansluit, zoals een chirurgisch masker. Die kapjes beschermen de gesprekspartner dus vooral tegen de grotere druppels.

Bij spreken en ademen komen vooral fijne druppeltjes vrij, van minder van 5 micrometer doorsnede. Die kleine druppeltjes kunnen uren door de lucht zweven. Dan gedragen ze zich als een aerosol: een mengsel van druppeltjes en lucht.

De WHO gaat er vooralsnog van uit dat alleen bij medische handelingen bij coronapatiënten besmettelijke aerosolen vrijkomen en dat normaal gesproken de overdracht van het virus verloopt via de grotere druppels. Voor deze grotere druppels is 1,5 meter afstand houden voldoende.

Nee, het virus is niet overdraagbaar via zweet.

Het virus is overdraagbaar door ‘druppels’ die vrijkomen door hoesten en niezen. Daarom luiden de adviezen: hoesten of niezen in een wegwerpzakdoekje of in je elleboog, regelmatig handen wassen, en anderhalve meter afstand houden.

Ja, toiletten zullen straks gewoon geopend zijn.
Het is inderdaad aangetoond dat het coronavirus zich in de ontlasting kan bevinden. Een goede toilethygiëne is dus belangrijk. Veel openbare toiletten kunnen niet de hygiëne bieden die u van een saunabedrijf gewend bent en kiezen er dus voor om de toiletten te sluiten. Het spreekt voor zich dat de toiletten in het saunabedrijf de gehele dag zullen worden gereinigd. Verder geldt: na gebruik van het toilet, handen wassen tot en met!

Nieuw onderzoek heeft inmiddels aangetoond dat het coronavirus slechts een korte tijd overleeft op materialen als metaal, glas en plastic. Volgens het RIVM is de kans dat iemand op deze manier besmet raakt heel klein. Een virus heeft namelijk altijd een mens of een dier nodig om in leven te blijven en uit onderzoek is al gebleken dat het aantal virusdeeltjes buiten het lichaam zeer snel afneemt.
Naast de reguliere schoonmaak zal er extra schoongemaakt worden. Tijdens een saunabezoek wordt er regelmatig gedoucht en daarnaast zal er op verschillende plekken extra desinfectie staan.

We houden de onderzoeken naar het COVID-19 virus icm sauna’s nauwlettend in de gaten. De beschikbare wetenschappelijke informatie over het COVID-19 virus in sauna’s is op dit moment schaars. Toch lijken wetenschappelijke onderzoeken aan te tonen dat het virus in verminderde mate kan overleven bij hogere temperaturen.
Het feit is dat de besmettingskansen groter zijn in afgesloten ruimtes waar veel mensen bij elkaar zijn. Het RIVM noemt voorbeelden als kerken en karaokebars. In een saunacabine is er wellicht sprake van een gesloten ruimte, maar de afstand tussen de mensen is minimaal 1,5 meter. Middels stickers op de saunabanken worden zitplaatsen aangegeven.

Onderzoek naar corona in water bestaat nog niet. Hoe lang het virus overleeft in zwembaden of buitenplassen is dus niet duidelijk. Toch hoeven we niet bang te zijn voor verspreiding van het virus via het water. Stel dat je in het water niest en je hebt corona, dan wordt het virus meteen enorm verdund in die grote hoeveelheid water.
Bovendien wordt in zwembaden chloor gebruikt voor desinfectie waar het virus ook niet tegen kan.
Het chloorgehalte kan gedurende de dag fluctueren door de buitentemperatuur, zonnestralen en de hoeveelheid mensen in een zwembad. Precies om deze reden heeft het VNSWB haar leden opgedragen het chloorgehalte in de baden continue te controleren.

Het virus kan tijdelijk overleven in zoet water dus er dient extra voorzichtig worden omgegaan bij het zwemmen in rivieren, plassen en meren. Vooral een groot aantal mensen in een kleinere oppervlakte zoet water kan gevaarlijk zijn en wordt het risico op een besmetting groter.

De saunabedrijven die in het verleden buffetten aanboden, zullen hier nu (tijdelijk) mee stoppen. Verder heeft ieder bedrijf zijn eigen voorzieningen getroffen om wel de 1,5 meter te kunnen garanderen in de horeca.

Allereerst zullen alle saunabedrijven die zijn aangesloten bij de VNSWB gaan werken met met tijdsblokken. Men kan alleen binnen op reservering en binnen een bepaald tijdsblok. Op deze manier verspreiden we de in,- en uitcheck over meerdere uren. En uiteraard hanteren we vloerstickers die de 1,5 meter aangeven, wanneer u toch even moet wachten.

We gaan uit van 10 m2 ruimte per gast. Dit betekent dat er minder gasten dan normaal worden toegelaten. Daarnaast hanteren we de 1,5 meter maatregel.

Load More

KLIK HIER VOOR HET YOUTUBE FILMPJE