Veilig naar de sauna: Zo doe je dat!

Graag brengen wij het animatiefilmpje: Veilig naar de sauna: Zo doe je dat! Onder jullie aandacht.   https://youtu.be/6WH-rG22Z2I

Protocol

www.mijncoronaprotocol.nl

https://www.mijncoronaprotocol.nl/protocol/sauna-wellness/

https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/adviezen-werk-vrije-tijd/generiek-kader-coronamaatregelen

Opgietingen

Wij hebben onderstaand schrijven mogen ontvangen via het Ministerie van Volksgezondheid van het RIVM inzake het geven van opgietingen:

“Zoals eerder afgesproken stuur ik u de terugkoppeling over het verzoek van de saunabranche om opgietingen weer toe te staan”.
In mei 2020 zijn bij de heropening van sauna’s en wellnesscentra de opgietingen ontraden. Dit was gebaseerd op Duitse protocollen en expert-opinion.

Gezien de ontwikkelingen en opgedane ervaring is na intern overleg besloten dat de opgietingen weer kunnen plaatsvinden, mits
• Er geen bepaalde etherische oliën worden gebruikt die kunnen leiden tot hoestprikkels bij de aanwezigen
• Uit voorzorg moeten luchtstromen van persoon naar persoon worden vermeden (bijv. bij het wapperen)
• De (hygiëne)maatregelen zoals ook benoemd in het Generiek Kader worden aangehouden, bijvoorbeeld de 1,5 m afstand houden, de gezondheidscheck en een goede hoest- en nieshygiëne

Zoals het RIVM stelt: gebruik geen bepaalde etherische oliën die kunnen leiden tot hoestprikkels: wij adviseren jullie met klem enkel met milde geuren te werken!
Wapper alleen boven de kachel en van de kachel naar de gast, maar niet van gast naar gast!

In onderstaande samenvatting, de belangrijkste punten uit het VNSWB protocol, aangevuld met de laatste handreiking van het RIVM. Let op! Deze punten stonden niet in het protocol. Het protocol is reeds ingediend en kan niet meer worden aangepast.

  • Alle gasten en medewerkers moeten overal in het bedrijf minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden en kunnen houden;
  • Om te bepalen hoeveel gasten er op hetzelfde moment mogen worden toegelaten in het wellness bedrijf, geldt de vuistregel: per 10m2 gastenverblijfsruimte* mag er niet meer dan 1 gast in het verblijf zijn;
  • In het restaurant: maximaal 30 gasten per ruimte tegelijkertijd (KHN protocol);
  • Alleen toegang op basis van een vooraf gemaakte reservering;
  • Maximaal 2 personen per reservering;
  • Gereguleerde toegang met tijdsduur is verplicht. D.w.z. werk met tijdslots of een dag- en avondentree. Op deze manier is er een geleidelijke gastenstroom. Hiermee reguleer je de aankomst op de parkeerplaats, bij de ingang, receptie, in de kleedruimte en bij de eerste douchebeurt;
  • Voorafgaand aan de komst van zowel de gast als de medewerkers dient een gezondheidscheck** plaats te vinden. Gasten kunnen hier al bewust van worden gemaakt met het toesturen van de reserveringsbevestiging, bij het personeel kan dit b.v. bij het inklokken (digitaal) gevraagd worden;
  • Ook bij binnenkomst dient de gezondheidscheck nog kort aangehaald te worden (de gast heeft wellicht 2 weken eerder al gereserveerd);
  • Verzoek de gast zijn/haar handen direct bij binnenkomst te wassen of desinfecteren;
  • Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn niet nodig als iedereen die het bedrijf bezoekt de gezondheidscheck doet;
  • Zorg ervoor dat de ventilatie voldoet aan de regelgeving (bouwbesluit) en richtlijnen;
  • Klassieke (Finse) sauna’s –sauna’s met een temperatuur hoger dan 70 graden celsius: uit voorzorg zou, waar mogelijk, de ventilatie kunnen worden verhoogd en luchtcirculatie zoveel mogelijk kunnen worden vermeden;
  • Opgietingen kunnen verzorgd worden mits de 1,5 meter maatregel gewaarborgd kan worden;

* Tot gastenverblijfsruimte rekenen we WEL mee:

Entreehal, gastentoiletten, kleedruimten, afkoel- en douche voorzieningen, rustruimten, verkeersruimten, sauna’s, stoombaden, lounge ruimten, restaurant(s), zwembaden, individuele behandelruimten (schoonheids- en lichaamsbehandelingen en hammam) en groepsbehandelruimten (b.v. klankschalenruimte, yoga en rasul, mits 1,5 meter afstand mogelijk is). Voor alle bovengenoemde ruimten geldt: zowel binnen als buiten.

Tot gastenverblijfruimten rekenen we NIET mee:

Parkeerterrein, dienstruimten, technische ruimten, tuinen, wandelpaden buiten, ligweide, kleine bubbelbaden (1,5 meter).

** Gezondheidscheck: voor ondernemer, medewerker en bezoekers:

Stel jezelf voor komst naar het bedrijf de volgende vragen: Beantwoord je een van de vragen met ‘ja’ blijf dan thuis. Het werk of bezoek moet worden uitgesteld totdat op elke vraag NEE geantwoord kan worden.

  1. Heb je de afgelopen 24 uur of op dit moment één of meerdere van de volgende (milde) klachten: neusverkoudheid, hoesten, benauwdheid en/of koorts (vanaf 38 graden celsius)?
  2. Heb je op dit moment een huisgenoot/gezinslid met koorts en/of benauwdheidsklachten?
  3. Heb je het nieuwe coronavirus gehad (vastgesteld met een laboratoriumtest) en is dit in de afgelopen 7 dagen vastgesteld?
  4. Heb je een huisgenoot/gezinslid met het nieuwe coronavirus (vastgesteld met een laboratoriumtest) en heb je korter dan 14 dagen geleden contact gehad met deze huisgenoot/gezinslid terwijl hij/zij nog klachten had?
  5. Ben je in thuisisolatie omdat je direct contact hebt gehad met iemand waarbij het nieuwe coronavirus is vastgesteld?

Individuele behandelingen zoals schoonheids- en lichaamsbehandelingen:

Volg het protocol van de ANBOS en de geldende RIVM adviezen namens de Rijsoverheid

 Horeca: Volg het protocol van KHN en de geldende RIVM adviezen namens de Rijsoverheid

Herhaal ook binnen het bedrijf/de instelling op meerdere plekken de algemene adviezen:

  • Schud geen handen.
  • Hoest/nies in de binnenkant van de elle boog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes om de neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
  • Houdt overal 1,5 meter afstand.

Voor vragen: info@vnswb.nl.