PERSBERICHT

******************

Woerden, 7 mei 2020

 

Sauna- en Wellnessbranche onterecht zwaar getroffen.

Premier Rutte doet onjuiste uitspraak.

 

Na de persconferentie van premier Rutte en minister de Jonge gisteravond bleek dat de uitkomst voor de sauna- en wellnessbranche rampzalig is. Deze bedrijven zouden pas over 4 (!) maanden per 1 september (gedeeltelijk) mogen heropenen. De argumentatie daartoe ontbreekt en is deels ook aantoonbaar onjuist. Premier Rutte gaf in de persconferentie aan dat zweetdruppeltjes gevaarlijk kunnen zijn. Het RIVM geeft echter aan dat het covid-19 virus alleen via hoesten, niezen en zwaar ademen (via druppeltjes, aerosollen) overdraagbaar is. Op de corona-site van de Rijksoverheid zelf staat expliciet dat overdracht via zweten niet mogelijk is.

Aangezien voor alle andere activiteiten van de sauna- en wellnessbedrijven reeds beperkte openingen zijn aangekondigd, zou de argumentatie van de zweetdruppels de saunabedrijven op oneigenlijke gronden gesloten houden. En dat terwijl de sauna- en wellnessbedrijven juist fysiek heel veel ruimte bieden (minstens 10 m2 per gast) en uiteraard nog een reeks van andere veiligheids-, gedrags- en hygienemaatregelen doorvoert. Er ligt een uitgebreid protocol waarop de ondernemers geheel op zijn voorbereid.

 

De branchevereniging VNSWB wil nu op korte termijn om tafel met (vertegenwoordigers) van het kabinet om misverstanden weg te werken en om aan te geven waarom de branche echt veel mogelijkheden heeft om (beperkt) te heropenen. Als het op korte termijn voor contactberoepen zoals schoonheidspecialisten en masseurs kan, voor zwembaden kan en voor restaurants en terrassen (allemaal aanwezig in de saunabedrijven) dan kan het ook (beperkt en onder voorwaarden) in de saunaruimten. In sommige Duitse deelstaten mogen alle saunabedrijven, baden en badinrichtingen over enkele weken weer open. O.a. om spreiding van bezoek aan recreatiebedrijven in de drukke zomermaanden te regelen. Ook bij ons is het van belang om de druk van recreatief bezoek (bossen, parken, bioscopen, restaurants, etc.) te reguleren. Sauneren draagt ook nog eens bij aan het verhogen van de weerstand.

 

De sauna- en wellnessbranche is erg arbeids- en kapitaalintensief met hoge vaste kosten. Een groot deel van deze bedrijven zal niet in staat blijken om hun zaak overeind te houden tot september. Mocht de overheid vast houden aan het besluit van gisteren dan zullen branche-specifieke aanvullende noodmaatregelen zeker nodig zijn. Anders zullen er nog meer faillissementen komen en staan er duizenden banen op het spel.

 

 

Note voor de redactie:

Voor meer informatie of een toelichting kunt u contact opnemen met

Jos Keizer

voorzittervnswb@gmail.com

06-54953827

Met vriendelijke groet,

Vereniging van Nederlandse Sauna- en Wellness bedrijven

Jos Keizer, voorzitter

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie