VNSWB-CUP = Klassiek opgieten in een modern jasje!

In november 2021 staat de première van de VNSWB cup gepland. Een lang gekoesterde wens vanuit de branche om meer aandacht te hebben voor professioneel opgieten, maar dan zonder theater. Het verbeteren van het product sauna, en dan met name de beleving van sauna en de kwaliteit van het Nederlandse sauna bezoek is een van de peilers van de VNSWB.

Wij zijn blij verrast met het overweldigende aanbod van 19 saunabedrijven die geïnteresseerd zijn om de VNSWB CUP naar hun locatie te halen en als gastbedrijf voor deze wedstrijden te dienen. Boven verwachting zijn er nu al 45 inschrijvingen voor deze eerste editie, van deelnemers die we verdelen over 5 wedstrijdlocaties op basis van regio. We beseffen ons dat we daarmee wel een groot aantal van de bedrijven tekort doen,  we hadden graag bij een ieder van u de primeur gedraaid, maar we ambiëren om elk jaar andere locaties te benutten, zodat na enkele jaren alle geïnteresseerde bedrijven aan bod kunnen komen.

LOCATIES en DEELNEMERS

Op 12-10-2021 in Burgum Friesland is de loting uitgevoerd voor VNSWB CUP 2021.
Tijden zijn nog even o.v.b. van akkoord van de locaties en tevens eventuele verschuivingen door deelnemers voorbehouden:
9/11 Centre du Lac
13:00 Marco Kompier Beauty & Wellness Sauna de Heuvelrug
14:00 Bas Wiedeman Sauna & Bodycare Apeldoorn
15:00 Tom Pijpers Hotel & Wellness Spa Zuiver
16:00 Nienke-Martine Berens Hotel & Wellness Spa Zuiver
17:00 Henk van Keulen Beauty & Wellness Sauna de Heuvelrug
19:00 Carlo van den Broek Thermen Goirle
20:00 Rob Gommans Beauty & Wellness Sauna de Heuvelrug
21:00 Naomi Wassenaar Centre du Lac
==
16/11 Friese Woud
12:00 Marjan Groot Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve
13:00 Jeanet Hempenius Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve
14:00 Hellen van Helden Sauna het Friese Woud
15:00 Gerrit Jeeninga Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve
16:00 Jeroen Vennink Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve
17:00 Sue Imhoff-Notten Thermen Bussloo
19:00  Linda Dijkgraaf Sauna het Friese Woud
20:00 Alwin van Zon Sauna het Friese Woud
21:00 Diane Postma  Sauna het Friese Woud
==
18/11 Thermae 2000
12:00 Bart van Voorden Thermae 2000
13:00 Daphne Eberhard Thermae 2000
14:00 Theo Polman Thermae 2000
15:00 Rénee Francois Olenroot Amrath Hotel & Spa
16:00 Simone Scheurs Thermae 2000
17:00 Toontje Hendriks Thermae Goirle
19:00 Davey van Keulen Thermae 2000
20:00 Serena Quix Spa Sense
21:00 Lonneke Freijse Thermen Goirle
==
23/11 Spa Sereen
12:00 Sander van Hoek SpaSereen
13:00 Wesley de Jong SpaSereen
14:00 Wendy van Mourik SpaSereen
15:00 Elmie Rijkers Spa Sense
16:00 Mark Lodewijk De Thermen Nijmegen
17:00 Marc Otten De Thermen Nijmegen
19:00 Will Luckger SpaSereen
20:00 Rogier Dijk Spa Zuiver
21:00 Elvi Pompe Thermen Goirle
22:00 Mirjam de Hoop SpaSereen
==
25/11 Thermen La Mer
11:00 Djuri Reijnen Thermen La Mer
12:00 Chantal Tjoen A Tjoy Thermen La Mer
13:00 Casper Gort Thermen La Mer
14:00 Aimée van der Horst Thermen La Mer
15:00 Remco Pruis Thermen La Mer
16:00 Dennis Pos Thermen La Mer
17:00 Yannick van der Horst Thermen La Mer
19:00 Iris Boerman Thermen La Mer
20:00 Marjolein Blauw Thermen & Beauty LeeuwerikHoeve
21:00 Lara Jasmijn Kok-Jansen Thermen La Mer

De finale in 2021 zal plaatsvinden bij Beauty & Wellness Sauna de Heuvelrug in Veenendaal op 9 december 2021!

HOE SCOOR IK ALS DEELNEMER VNSWB CUP PUNTEN?

Deze wedstrijd is eigenlijk een soort competitie in vakmanschap. Hoe goed ga ik met de kachel, het publiek en de materialen om en hoe maak ik het voor het publiek zo lekker mogelijk! Het gaat om rust en ontspanning, om hitte, maar het mag ook best een hele beleving zijn. Wordt één met je geluid, doe een magische meditatie of laat je klankschaal zenn vibreren, het kan en mag, maar kijk goed naar de punten als je wil winnen (meedoen is belangrijker, is de olympische gedachte en ook onze insteek!).

Sommige saunameesters hebben een breed arsenaal aan opgietingen in gedachten, andere hebben een zeer specifieke specialiteit en doen het liefst dezelfde. Dit zal absoluut niet meespelen in de punten waardering, maar is voor jezelf wel goed om te overwegen. Waarmee voel ik me het best, diversiteit of herhaling?

Vanaf jouw entree als saunameester in de sauna gaat de tijd in en heb je maximaal 15 minuten (minimaal 12) om een mooie sessie neer te zetten. Je stelt je voor, heet het publiek welkom en vertelt wat je gaat doen. Vergeet niet iets te vertellen over hygiëne en afkoelen, en bijvoorbeeld dat de deur niet op slot zit 😉 , jullie kennen het inmiddels waarschijnlijk wel… Maak het praatje niet te lang, dit gaat ten koste van je punten voor onder andere de zwaaitechnieken en professionaliteit. Totale tijdsoverschreiding kost je een punt per minuut per jurylid!

Je krijgt van ons 2 emmers of 10 liter water, 2 bakken (of ongeveer 10L) ijs waaruit je eventueel ook je sneeuwballen fabriceert, 1 wedstrijdlepel, 1 wedstrijd handdoek en in principe moet je het daarmee doen. Een waaier of vlag, je kunt ze gebruiken, maar die ronde krijg je GEEN punten voor opbouw van warmte, wappertechniek, etc. etc. Een ‘Regenkelle’ of schenk apparaat, leuk, maar die ronde krijg je geen punten voor geur, warmte, etc etc… het zijn namelijk geen klassieke elementen!

Muziek staan we wel toe. De organisatie of locatie zorgt voor een afspeelmogelijkheid van bluetooth of MP3 (neem voor de zekerheid beide mee maar wij communiceren nog even naar de deelnemers wat het per locatie is). Je wordt niet om de muziek bevoordeeld of benadeeld, maar het kan de sfeer beïnvloeden waarvoor je punten krijgt en kunt bij de categorie thema’s flink wat punten scoren door meditatie, klankschalen, stilte, klassiek/modern of ontspanning te brengen. Let wel, gebruik je langdurig je klankschaal dan scoor je daar misschien mee, maar kun je waarschijnlijk niet wapperen. Kijk wat jou het best ligt en voor het publiek de mooiste beleving geeft!

Bij de inschrijving heb je opgegeven of je etherisch of opgietmiddel wilt gebruiken. Smoke kan bijvoorbeeld ook, maar denk aan je tijd en dat hetgeen je aankondigt ook duidelijk aanwezig is voor alle juryleden (en natuurlijk gasten!). Check nog even of je het goed had doorgegeven! Bij de indeling doen we liefst etherisch allemaal eerst en later pas de sessies met opgietmiddel, vanwege de moleculaire ‘dikke’ samenstelling van de opgietmiddelen.

Je zwaait dus met je handdoek en laat minimaal 4 goed uitgevoerde klassieke wapper technieken zien. We straffen een moderne wapper als overgang niet af, maar geven er geen punten voor behalve wanneer je daardoor een mooie transitie maakt zonder te stoppen tussen 2 verschillende klassieke technieken. Probeer dus je hele opgietronde vloeiend en in 1 dynamische serie op te bouwen. Bouw verder ook je complete sessie mooi op, creëer de piek qua warmte en intensiteit die je wenst (misschien zelfs van te voren al voorspelt) en ga respectvol met materialen om. Denk om het vegen van zweet en schoonmaken van je handen na vasthouden van de olie op de ballen, werk netjes en gebruik de kachel optimaal!

Je mag geen hulp inschakelen om klaar te zetten en uit te ruimen, gelukkig heb je ook weinig nodig om een goede klassieke opgieting neer te zetten. Je krijgt 15 minuten de tijd (van 20 voor tot 5 voor) om je spullen in de cabine klaar te zetten en na verlaten van de sauna ook weer 15 minuten om alles eruit te halen en de cabine “schoon” achter te laten!

SCORE VERDELING

PROFESSIONALITEIT & ALGEHELE INDRUK
Voorbereiding, opening, sluiting (aan informatie voorziening voldaan?) 2pnt
Organisatie en netheid, hygiëne en alles op een goede handige plek  4pnt
Performance (charisma en uitstraling, oogcontact, interactie, gastheerschap) 4pnt
Mindering voor niet op tijd aanleveren gegevens, niet houden aan tijdsduur, niet afdrogen/vegen, handdoek op bezweet lichaam laten landen, gast ernstig raken, laten vallen apparatuur of materiaal, gevaarlijk gebruik substanties of materialen, conditie tijdens en na

WARMTE OPBOUW & VERSPREIDING
Voelen we een significante stijging van de cabine temperatuur, met een piek op het juiste moment 6pnt
Zien en voelen we dat met de gebruikte technieken de warmte goed doordacht verspreid wordt 6pnt

DOEK TECHNIEKEN
Klassieke technieken (minimaal 4) 4pnt
Enkelhandige zwaai technieken 6pnt
Soepel overgangen en non-stop zwaaien tijdens een ronde 3pnt

Mindering voor gevallen of ernstig vervuilde handdoeken

GEUREN – GEBRUIK & DOSERING

Zijn de geuren goed waargenomen, niet te veel, niet te weinig 6pnt
Worden ijs en water goed toegepast om de geuren te “liften”  2pnt
Is de keuze creatief, bijvoorbeeld met verrassende toevoegingen en spelen met diversiteit en was de geur kwalitatief hoogstaand   3pnt

THEMA & SFEER verdeeld over de categoriën (in totaal maximaal 12 punten!)

Stilte opgieting
Meditatie
Aroma therapie sessie
Klankschaal sessie
Klassieke/modern (opgieting met passend thema en/of muziek)

SFEER & ATMOSFEER

Sfeer in de cabine, waarneming van het gevoel van (neutraal) publiek 5pnt
Gevoel, emotie en verbondenheid bij het thema (subjectief voor juryleden) 5pnt

De wedstrijdregelementen kunt u hier doornemen , de huisregels en bepaling voor toegang en dergelijke worden bepaald door de gastheer (locatie) en kan dus verschillend zijn per wedstrijddag!